Selasa, 11 September 2012

Antara 2 berita nie mana yg syok..rasanya baik ROGOL BUDAK BAWAH UMUR..!!

Antara 2 berita nie mana yg syok..rasanya baik ROGOL BUDAK BAWAH UMUR..!!

Mahkamah kekal perintah berkelakuan baik ke atas Noor Afizal
8 Ogos 2012
Pemain boling tenpin handalan kebangsaan Noor Afizal Azizan
Pemain boling tenpin handalan kebangsaan Noor Afizal Azizan.

PUTRAJAYA - Pemain boling tenpin handalan kebangsaan Noor Afizal Azizan terselamat daripada hukuman penjara apabila Mahkamah Rayuan membenarkan permohonannya bagi mengekalkan keputusan Mahkamah Sesyen membebaskannya dengan perintah berkelakuan baik selama lima tahun dengan ikat jamin RM25,000 kerana merogol gadis bawah umur.

Panel tiga hakim yang diketuai Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Raus Md Sharif sebulat suara mengetepikan tempoh penjara lima tahun yang dikenakan ke atas Noor Afizal oleh Mahkamah Tinggi Melaka kerana membenarkan rayuan pendakwaan bagi meningkatkan hukuman.


Dalam keputusannya, Raus bersetuju dengan peguam Noor Afizal, Hisyam Teh Poh Teik bahawa kepentingan awam tidak akan dilaksanakan jika Noor Afizal dihantar ke penjara memandangkan dia mempunyai masa depan yang baik.


Hakim-hakim Mahkamah Rayuan Datuk K.N.Segara dan Datuk Azhar Ma'ah adalah dua lagi hakim yang bersidang sebagai panel.


Pada 5 Julai tahun lepas, Mahkamah Sesyen Melaka melepaskan Noor Afizal dengan bon jaminan berkelakuan baik selama lima tahun bernilai RM25,000 dengan seorang penjamin selepas mengaku salah merogol seorang gadis bawah umur di sebuah hotel di Ayer Keroh, Melaka antara 12.30 pagi dan 5 pagi pada 5 Jun 2009.


Mahkamah Sesyen dalam perintahnya itu menimbang beberapa faktor termasuk ia adalah hubungan seksual tanpa paksaaan antara dia dan gadis itu.


Dia dijatuhkan hukuman penjara lima tahun oleh Mahkamah Tinggi Melaka pada 20 September tahun lepas yang membenarkan rayuan dibuat oleh pihak pendakwaan yang tidak puas hati dengan keputusan Mahkamah Sesyen untuk mengikat jaminnya.


Dia dibenar ikat jamin RM6,000 dengan seorang penjamin sehingga rayuannya kepada Mahkamah Rayuan.


Noor Afizal mewakili negeri Sembilan antara 2004-2010 dan pada masa sama mewakili Malaysia dalam kategori remaja selama lima tahun antara 2004-2008. Dia juga bertanding dalam kejohanan terbuka antarabangsa Thailand, April lalu.


Dia dijangka meakili Kedah dalam beberapa kejohanan akan datang seperti kejohanan terbuka antarabangsa Kuala Lumpur 2012.


Pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya Nadia Hanim Mohd Tajuddin.- Bernama

Tolak rayuan ringan hukuman
Wartawan Sinar Harian
11 September 2012

KUALA TERENGGANU - Mahkamah Tinggi semalam menolak rayuan Khairul Azuan Abdullah, 23, agar hukuman empat tahun penjara dan lima sebatan yang dikenakan ke atasnya selepas didapati bersalah atas dua pertuduhan memiliki dadah, diringankan.

Hakim membuat keputusan itu selepas pendakwaan berjaya membuktikan prima facie kes. Sebelum ini, tertuduh dijatuhi hukuman penjara empat tahun dan lima sebatan selepas didapati bersalah atas pertuduhan di bawah

Seksyen 6 Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39A (1) Akta sama.

Selain itu, dia turut di jatuhi hukuman penjara 18 bulan selepas didapati bersalah di bawah Seksyen 12 (2) ADB 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 12 (3) akta sama, yang mana bagi kesemua hukuman penjara diarahkan berjalan serentak.

Tiada ulasan: