Rabu, 15 Jun 2016

Kerjasama PAS UMNO disebalik tirai yang apa aku fikirkan ketika ini

Aku malas nak tulis sebenarnya, tapi bila hari mengundi semakin dekat, aku percaya aku perlu cerita.

Bila disebut kerjasama PAS-UMNO, bknlah kerjasama secara formal krn itu akan menimbulkan masalah kpd kedua-dua parti.

Namun, kerjasama itu berlaku dlm bentuk deal di sebalik tabir. Contoh paling baik adalah dlm PRK kali ini. Deal y dipersetujui adalah utk pastikan PAS menang di KK dan UMNO menang di SB. Bagaimana?

1. PAS meletakkan Dr. Rani sbg calon. Sesuatu y x disangka hatta oleh Dr. Rani sendiri. Calon y dilihat terbuka kpd AMANAH dan mengaku pernah menghulurkan sumbangan wang utk program AMANAH. Dari penamaan calon lg Dr. Rani telah diserang jentera PAS sendiri. Mlm ini pula khabarnya Dewan Ulama PAS Selangor telah keluarkan arahan agar ahli boikot Dr. Rani dan undi BN. Inilah target dari awal. Meletak calon y blh dikorbankan sbg alasan utk mengarahkan ahli mengundi BN.

2. UMNO pula meletakkan calon y bkn shj bkn org KK, namun org drpd negeri lain. Ini menimbulkan pemberontakan di kalangan ahki UMNO Perak. Malah calon tersebut masih dlm eddah dan tak blh keluar berkempen. Sumber dalaman UMNO Perak sendiri mengesahkan ada gerakan memujuk penyokong UMNO memboikot calon sendiri dan mengundi PAS.

Bagi aku, PAS nak kerjasama dgn UMNO ke, nak gabung ke lantaklah. Namun, jgnlah tipu ahli, tipu pengundi. Drama2 deal blkg tabir y jadi amalan sejak malam keputusan PRU2008 inilah y merosakkan kepercayaan rakyat kpd system democracy negara.

1 ulasan:

Dila berkata...

nampaknya permainan politik yang perlu dibaca dengan teliti, kerjasama yang mungkin memakan pas,