Khamis, 21 Januari 2010

UNTUNG RM706.3 juta : TNB & Kerajaan Malaysia Memperbodoh-Bodohkan Rakyat macam Tu jee..!!

http://4.bp.blogspot.com/_NvvVLb4-s6o/SvUpSeqPY5I/AAAAAAAAAEg/RypGCKbF4RE/s320/TNB.jpg

TNB catat untung bersih RM706.3 juta

TENAGA Nasional Bhd (TNB) meraih keuntungan bersih RM706.3 juta dalam suku pertama berakhir 30 November 2009, meningkat 174.8 peratus berbanding kerugian bersih RM944.1 juta dalam tempoh sama tahun kewangan lalu, berikutan peningkatan permintaan elektrik.

Assalamualaikum TNB,

Tu dia untung sampai 700juta lebih tahun lepas...itu pon dok canang nak naik lagi takrif bil elektrik..pada aku hangpa nie memang mangkok hayun laa..biz lintah darat atas rakyat Malaysia. Bukan apa kalau ada saingan bab supply tenaga nie aku tak kesah..nie hangpa semangga hangpa jaa dok pulon generate tenaga dan dok pulon jual kat rakyat Malaysia...pusing kot mana pon kira rakyat wajib beli dengan hangpa jugak...ini dinamakan biz monopoli...

Kalau macam nie punya biz..kompom dapat kembung perut punya sebab tak ada saingan..cuba hangpa biz goreng pisang..kompon seminggu tutup punya..sebab ada saingan..dan hangpa jual mahal macam hangpa dok cekik darah rakyat lanie...sudah tentu orang tak kelapaq pie beli punya....

Alahai pemerintah Malaysia hangpa nie buta mata hati ka..? tak nampak lagi ka biz gila babi nie...!! Pada aku yg seorang rakyat yg bayaq cukai nie aku cadangkan wujudkan POWER PLANT SWASTA bagi ada saingan..jika tidak dengan keuntungan RM706juta nie pastikan ianya kembali kat rakyat dengan cara mengurangkan bil-bil yg hangpa dok gila nak penaik nie....RM700 juta nie untung bersih...kalau untung bersih namanya 100% dapat masuk poket sebab dah tolak dengan cukai, kos penyelenggaraan Plant, kos songlap, kos kroni, kos bonos..bla bla bla...

Jadi jika RM700juta nie di balik kan kepada rakyat sudah tentu bil tak akan jadi mahal punya...sebab keuntungan tu dapat menampung. TETAPI malangnya tak jadi macam tuu...saban tahun rakyat dicanang yg takrif akan naik sebab kos gas..kos arang batu.. kos auta..kos bla bla bla..itu pasai kena naik takrif...itu yg hangpa selalu canangkan...

Entah laa awat tak tau PEMIMPIN yg memperbodohkan Rakyat saban hari saban tahun macam nie pon ada yg dok sokongnya..lepas tu mati-mati plak mempertahankan PEMIMPIN tuu..taksub apa dia tak tau...entah laa mungkin BODOH kot..??

Luahan Ketidak puasan,
AnakKedah007
http://AnakKedah007.blogspot.com

6 ulasan:

@xiM berkata...

''Pada aku yg seorang rakyat yg bayaq cukai nie aku cadangkan wujudkan POWER PLANT SWASTA bagi ada saingan..''

-salam saudara,untuk perenggan ni aku nak komen sikit:sekarang ni memang dah banyak POWER PLANT SWASTA,ataupun lebih di kenali sebagai IPP(indipendent Power Producer) contohnya MALAKOFF,YTL, dan sebagainya..kalau tak banyak membaca jangan tuduh TNB membuta tuli..alahai..

saya bukan nak cari gaduh atau ap,just nak membetulkan statement saudara tuh..

*IP dah wujud since 1994 lagi..so tak timbul isu TNB monopoli semuanya sebab sekarang ni IPP produce electric,TNB kena beli semuanya..ni belum sentuh lagi isu perjanjian berat sebelah dan banyak lagi isu lain yang TNB kena tangani..

so sebelum keluarkan kenyataan sebegini baik saudara selidik dulu..jangan main ikut sedap jer..

tq.

Tanpa Nama berkata...

saudara memang sah tersilap tembak sasaran yang salah...kalo saudara jadi polis habeh org baik saudara tembak...

adakah suadara dgn tak sengaja dah memfitnah...kalo tau dosa fitnah tu mcm mana..cepat2 la bertaubat.

Tanpa Nama berkata...

''Pada aku yg seorang rakyat yg bayaq cukai nie aku cadangkan wujudkan POWER PLANT SWASTA bagi ada saingan..''

pada aku hang nie bercakap tanpa ilmu dan maklumat..hang xpaham bisnes tenaga kat malaysia..hang tau dak,dah memang dok ada pun power plant swasta..dan depa dok ada lebih kurang sama banyak dengan tnb.hang tau ka yang minyak dan bahan api depa pun tnb tanggung.hang tau ka perjanjian dengan ipp ada yang berat sebelah..hang tau ka depa kos buat@xbuat elektrik tnb tetap kena bayaq kat ipp nie..hang tau ka power plant yang tnb lebih bagus dari ipp..aku rasa hang nie memang xtau apa2 pun..yang tnb nak naikkan pun untuk industri..pengguna awam(rumah) sumbang 10% ja kat pendapatan tnb..yang bg byk ialah industri..hang sungguh la nampak xda cukup ilmu tp byk emosi yang melulu saja

Tanpa Nama berkata...

kesian..kecik2 tak nak belajar..besar2 tak nak membaca..
buat malu org kedah je..

kau dapat elektrik nak bukak laptop tu pn kira dah ok la..bersyukur la.

Ikhlas
Generation Asset Development
Tenaga Nasional Berhad

p/s: ada > < 28000 staff TNB di Malaysia ni..sekarang kitaorag dah started to spread your blogspot address. Nanti penuh la komen kat sini..ok
T.care. Banyakkan membaca.

Tanpa Nama berkata...

Kah kah kah..ko ni memalukan kedah laa..xyah la guna name anakkedah...ko guna nama individu je blog ko ni sbb x layak guna nama kedah...'ilmu ciput mulut tempayan'

Tanpa Nama berkata...

hoi! kalau dah bodoh tu jangan cerita cuba hang sumbat kan jari hang kat......rasa kan denutan nya baru tahu betapa sakit ati ini! lupikir lahhhhhhhh sorang.